dinsdag 1 maart 2022

Waarom roept een artikel over een non-binair persoon die een X in hun paspoort wil zoveel reacties van lezers op?

 ‘Vrouwen worden aangerand door mannen, niet door transvrouwen met piemels’

Waarom roept een artikel over een non-binair persoon die een X in hun paspoort wil zoveel reacties van lezers op? In de week van 22 februari behandelt de Tweede Kamer de versoepeling van de Transgenderwet die dat makkelijk maakt. Verslaggever Phaedra Werkhoven vraagt zich af wat daar het probleem van zou zijn.

Phaedra Werkhoven 19-02-22 De Stentor. 

Een fragment uit dit artikel
Mensen die kritisch zijn, zoals Van der Zee en Peter Vasterman, gepensioneerd mediasocioloog aan de Universiteit van Amsterdam, kregen wekenlang de wind van voren van transgenders die geen kritisch geluid dulden, ook wel transactivisten genoemd.

,,Het is een explosief onderwerp”, zegt Vasterman. Iedereen loopt er met een grote boog omheen. ,,Ze zetten je meteen in directe lijn met Trump, Orbán en Poetin en daarmee wil je niet geassocieerd worden.” Hij vraagt zich af waarom er geen maatschappelijk debat mogelijk is over de vraag wat de versoepeling van die wet inhoudt. ,,Of over de mogelijke beïnvloeding van kinderen door social media en peergroups en de risico’s van jong in medische transitie gaan. ”

Niemand zal erop tegen zijn dat mensen een andere genderrol aan willen nemen, meent hij. Maar op een gegeven moment raakt dat de belangen van anderen. Hij denkt dat vervelende reacties op zo’n artikel over Storm komen omdat de meeste mensen niet weten hoe ze er tegenaan moeten kijken. Is het een geaardheid, zoals homoseksualiteit, of is het een lifestyle? ,,De dwingende manier waarop wordt voorgeschreven hoe je de voornaamwoorden moet gebruiken en ook de discussie over inclusief taalgebruik, zoals ‘mensen met een baarmoeder’, en dat je je daarin moet schikken, vinden mensen vervelend.”