Een interessant aspect in de berichtgeving over de Mexicaanse griep is het gebruik van kaarten. Het NOS-Journaal bracht regelmatig een kaart van de wereld in beeld, waarop steeds meer landen rood kleurden omdat daar besmettingsgevallen waren geconstateerd.
Is dat een goede manier om de verspreiding van de griep in beeld te brengen? Dat is de vraag, het is toch een beetje vreemd om na enkele honderden gevallen in de VS en enkele tientallen gevallen in Canada, heel de Verenigde Staten, inclusief Alaska, en heel Canada, tot en met de Northern Territories, ver voorbij de poolcirkel, rood te kleuren.
Wekt dat niet een beetje de indruk dat heel Noord-Amerika tot de gevarenzone behoort? Is het niet een beetje overdreven om zelfs de eskimo’s rood te kleuren. In totaal gaat het om 300 plus 33, dus 333 miljoen inwoners op een oppervlakte van 19.599.701 km². In dat gebied staat het aantal besmettingen dus momenteel op 3559 personen, om 0,00001069%.
Zou het niet verstandiger zijn om op z’n minst de staten van de VS aan te geven waar wel of geen besmettingen zijn? Het roodkleuren van het hele Noord-Amerikaanse continent draagt bij tot een overschatting van de gevaren. Stel dat er een paar gevallen in Rusland bijkomen (17.098.242 km²), wordt dan ook het hele gebied van de grens met Polen tot Noord Korea rood gekleurd? Dan krijgt deze griep toch wel heel apocalyptische proporties.
Ook op Google maps is de epidemie te bekijken, daaruit blijkt dat er tientallen staten in de VS zijn waar geen gevallen gerapporteerd zijn. Bij de indicator van een geval op de kaart staat ook een toelichting (bijvoorbeeld: “milde verschijnselen”). Dat geeft een veel specifieker en minder verontrustend beeld van de epidemie.
Zie de site van Dr. Henry Niman, biomedisch onderzoekers in Pittsburgh, Pennsylvania,
Na how to lie with statistics, how to lie with charts, nu ook how to lie with maps.