donderdag 28 mei 2009

Media, Web 2.0 en HPV: een analyse van het veranderende publicitaire speelveld en de gevolgen voor de HPV controverse.

Media, Web 2.0 en HPV: een analyse van het veranderende publicitaire speelveld en de gevolgen voor de HPV controverse.

Inleiding Peter Vasterman voor het seminar ‘De HPV-campagne ontrafeld’, geoganiseerd door de Pharma Marketing Groep op 28 mei 2009 in Woerden.


Heej Weet je nie hoe fet erg kanker is?
jaah ik hb gehoord dat je van dese prik dood kan gaan mr dtis tog niej waar?hoop ik
ELLEgirl.nl - girlworld - Prik tegen kanker

Als mediasocioloog doe ik onderzoek naar mediahypes die vaak te maken hebben met risico’s. Denk aan fijnstof versus UMTS zendmasten. De vraag is hoe relatief kleine of zelfs niet bestaande risico’s kunnen uitgroeien tot grote maatschappelijke kwesties met (irrationele) gevolgen.

In dat kader volg ik met grote belangstelling de controverses rond vaccinaties, met als bekendste voorbeeld Engeland waar de vaccinatiegraad voor MMR[1] (tegen mazelen, de bof en rodehond) is gedaald naar vijftig procent als gevolg van hijgerige berichtgeving en actiegroepen van verontruste ouders. De aanleiding was een discutabel artikel over het vermeende verband tussen autisme en deze vaccinatie. Internet speelt een belangrijke rol in dit soort controverses, het web biedt de verschillende spelers allerlei nieuwe mogelijkheden om informatie en standpunten naar buiten te brengen, aanhangers te mobiliseren en de publieke opinie te beïnvloeden. Dat is de invalshoek van mijn inleiding vanmiddag: het publicitaire speelveld is door internet en met name door Web 2.0 drastisch aan het veranderen en dat is voor iedereen die zich met communicatie bezighoudt van groot belang.

maandag 11 mei 2009

Hoe breng je een epidemie in beeld? How to lie with maps

Een interessant aspect in de berichtgeving over de Mexicaanse griep is het gebruik van kaarten. Het NOS-Journaal bracht regelmatig een kaart van de wereld in beeld, waarop steeds meer landen rood kleurden omdat daar besmettingsgevallen waren geconstateerd.
Is dat een goede manier om de verspreiding van de griep in beeld te brengen? Dat is de vraag, het is toch een beetje vreemd om na enkele honderden gevallen in de VS en enkele tientallen gevallen in Canada, heel de Verenigde Staten, inclusief Alaska, en heel Canada, tot en met de Northern Territories, ver voorbij de poolcirkel, rood te kleuren.

Wekt dat niet een beetje de indruk dat heel Noord-Amerika tot de gevarenzone behoort? Is het niet een beetje overdreven om zelfs de eskimo’s rood te kleuren. In totaal gaat het om 300 plus 33, dus 333 miljoen inwoners op een oppervlakte van 19.599.701 km². In dat gebied staat het aantal besmettingen dus momenteel op 3559 personen, om 0,00001069%.

Zou het niet verstandiger zijn om op z’n minst de staten van de VS aan te geven waar wel of geen besmettingen zijn? Het roodkleuren van het hele Noord-Amerikaanse continent draagt bij tot een overschatting van de gevaren. Stel dat er een paar gevallen in Rusland bijkomen (17.098.242 km²), wordt dan ook het hele gebied van de grens met Polen tot Noord Korea rood gekleurd? Dan krijgt deze griep toch wel heel apocalyptische proporties.
Ook op Google maps is de epidemie te bekijken, daaruit blijkt dat er tientallen staten in de VS zijn waar geen gevallen gerapporteerd zijn. Bij de indicator van een geval op de kaart staat ook een toelichting (bijvoorbeeld: “milde verschijnselen”). Dat geeft een veel specifieker en minder verontrustend beeld van de epidemie.
Zie de site van Dr. Henry Niman, biomedisch onderzoekers in Pittsburgh, Pennsylvania,
Na how to lie with statistics, how to lie with charts, nu ook how to lie with maps.

donderdag 7 mei 2009

Op zoek naar een reden voor een zinloze daad

We willen weten wat Karst T. in Apeldoorn heeft bezield, Om te voorkomen, te verwerken, ter behoud van onschuld. NRC Next maandag 4 mei 2009.

Het Mexicaanse virus en de media

Vooralsnog is er geen pandemie van de Mexicaanse Griep, maar er is wel sprake van een nieuwsviruspandemie. De griep, die betrekkelijk weinig slachtoffers heeft gemaakt, houdt de berichtgeving in haar greep. Met tv-regisseur Bert van der Veer en mediasocioloog Peter Vasterman praten we over hoe zo’n virus om zich heen kan grijpen. Radio 1, Villa VPRO woensdag 29 april 2009

Varkensgriep = mediahype

Het is nu officieel: de varkensgriep is een mediahype. Zegt namelijk dé deskundige op het gebied van mediahypes, Peter Vasterman . “De media hebben een sterke voorliefde voor exotische risico’s met een zekere horrorfactor.” Lees verder

woensdag 6 mei 2009

Mediahype rond geweld personeel openbaar vervoer

Dagblad van het Noorden, 1 april 2009 woensdag

Door Mick van Wely

Geweld tegen personeel in het openbaar vervoer is één van de meest besproken onderwerpen in de media de laatste maanden. Mishandelingen krijgen alle aandacht. Volgens mediadeskundige Peter Vasterman riekt de aandacht naar een mediahype.

Groningen Op de 'voorpagina' van teletekst, pagina 101, prijkte een bericht dat enkele jaren geleden zeer waarschijnlijk geen enkele pagina van teletekst had gehaald. De mishandeling van de conducteur die naar huis reed na de wedstrijd Nederland-Schotland. De aandacht past binnen de focus van de media op het verschijnsel van geweld tegen personeel in het openbaar vervoer. Communicatiewetenschapper Peter Vasterman van de universiteit Amsterdam spreekt van een mediahype. "Je ziet een enorme focus op het thema van veiligheid in het openbaar vervoer. In de jaren negentig was de ophef er ook. In de beeldvorming heersen de extremen. Alle incidenten worden meegerekend. Op één hoop geveegd.

vrijdag 1 mei 2009

Help een hype. Waarom laten we ons telkens weer massaal opjutten door mediahypes? Quest april 2009

Van Geert Wilders' film die knip- en plakwerk bleek, van de 'ontmaskering' van Joran van der Sloot die van geen enkel justitieel belang was. Het lijkt wel of we steeds vaker overspoeld worden door mediahypes. Tekst: Berry Overvelde.