'Angstige mensen worden dreigend en agressief'
Radio 1 Spraakmakers KRO-NCRV, do 28 juli 11:15
De bergers van boerenblokkades, de vrouw die op een dolfijn klom en Corps-studenten. Dit zijn enkele voorbeelden van mensen die afgelopen week bedreigd en geïntimideerd zijn. Ook partijleider Caroline van der Plas (BBB) besloot voorlopig niet in de media te verschijnen vanwege "ernstige bedreigingen".
Dreigen is gemakkelijk en zonder risico
Het is door sociale media heel gemakkelijk geworden om mensen te bedreigen, zegt mediasocioloog Peter Vasterman. "Vroeger moest je letters uit de krant knippen, op een brief plakken, naar een brievenbus lopen en versturen. Nu kun je dit binnen twee seconden op Twitter of een ander sociaal netwerk doen."
Door de anonimiteit van sociale media wordt de bedreiger beschermd, heeft hij een groot bereik en daders worden zelden opgespoord. "Er is geen risico aan bedreigen online en er is veel beloning. Dat is de kern van sociale media."
Sociale media beloont radicalisering
Volgens de mediasocioloog is het gemakkelijk voor sociale bewegingen om zich online te organiseren. "Met een hashtag vind je gelijkgestemden. In sociale media zit de trend besloten van polarisering en radicalisering. Je wordt meer beloond om radicaal te zijn, dan om genuanceerd te zijn."
Traditionele media gebruiken op hun beurt sociale media als bron voor wat er gaande is in de samenleving. Dit versterkt de invloed van radicale stemmen in het debat, denkt Vasterman. "Dit is maar een kleine fractie van de mensen die zich roeren, maar ze krijgen veel invloed omdat het wordt opgepakt door de journalistieke media."