dinsdag 29 oktober 2019

Rellen Den Haag: onderzoek bestaat wel

In zijn opiniestuk Protestgolf brengt kans op escalatie in Nederland, 24/10 schrijft Tom Postmes dat er ,,merkwaardig genoeg nooit onderzoek is gedaan" naar de rellen in Den Haag in 2015 na de dood van Mitch Henriquez. ,,Het blijft dus gissen of er lessen zijn te trekken."

Dat is onjuist: Arjen Boin (Universiteit Leiden) en Stavros Zouridis (Universiteit Tilburg) hebben in opdracht van de Politie Eenheid Den Haag uitgebreid onderzoek gedaan met als doel om lessen te trekken uit deze crisis. Het resultaat is vastgelegd in het boek: Institutioneel crisis management. Een kritiek incident, sociale media dynamiek en de rellen in Den Haag.Uitg. The Crisis University Press. Op 1 oktober vorig jaar was dit rapport onderwerp van een conferentie waar ook de Haagse politietop bij aanwezig was.

Peter Vasterman

NRC Handelsblad 29 oktober 2019


zondag 11 augustus 2019

Hierdoor maakt de vermissing van Dirk Dalebout meer los dan andere zaken

De vermissing van Dirk Dalebout (52) wordt massaal gevolgd. Waarom krijgt juist deze zaak zoveel aandacht van het publiek?

Lees hier verder

Door: Niels Dekker

AD, 11 augustus 2019

dinsdag 6 augustus 2019

Feit of Fictie: '40 procent van berichtgeving in de media is speculatie'


Radio EenVandaag
maandag 5 augustus 2019  |  AVROTROS  | Redactie

Hanna Bervoets deed bij Zomergasten een opvallende uitspraak over berichtgeving in de media. De schrijfster zei dat 40 procent van de berichten uit speculatie bestaat. Klopt die uitspraak? Lammert de Bruin checkt het in de Feit of Fictie?

Bervoets doelt op analyse-artikelen over gebeurtenissen die nog moeten plaatsvinden of nog niet helemaal duidelijk zijn. Mediasocioloog Peter Vasterman ziet het verschijnsel ook, maar heeft twijfels. "Het lijkt mij moeilijk om precies vast te stellen. Het is ook een vaag begrip. Wat is 'speculatief'?"

Beluister de uitzending hier

donderdag 18 juli 2019

Waarom de vermissing van een witte vrouw meer aandacht krijgt

Dagelijks raken in Nederland tientallen mensen (eventjes) kwijt. Maar lang niet alle zaken komen in het nieuws. Waarom krijgt de ene vermissing veel meer aandacht dan de andere – en waarom die van een witte vrouw het meest?

TROUW, 12 juli 2019

Johan van Heerde

"In het geval van de vermissing van Loes speelt reflex op nieuwsredacties een belangrijke rol, denkt mediasocioloog Peter Vasterman, voorheen verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. “Iedereen denkt gelijk aan Anne Faber”, zegt hij. De Utrechtse studente (25) raakte in 2017 vermist tijdens een fietstocht en kreeg veel publiciteit. Bijna twee weken later werd ze gevonden. Faber bleek te zijn verkracht en om het leven gebracht. “Bij elk meisje dat verdwijnt komt het archetype van een jonge vrouw die in handen valt van de slechterik naar boven. Omdat de berechting van de dader nog vrijwel dagelijks in het nieuws is, denkt iedereen gelijk aan die zaak. Bij een jongen denk je simpelweg minder snel dat hij in handen van een misdadiger is gevallen.”

Link naar het hele artikel hier

Klik ook door naar

woensdag 27 maart 2019

Review From media hype to twitter storm: news explosions and their impact on issues, crises and public opinion

by Peter Vasterman, Amsterdam, Amsterdam University Press, 2018, 401 pp. (Hardback), ISBN 9789462982178

In: Critical Studies in Media Communication 

Volume 36, 2019 - Issue 4
Pages 407-410 | Published online: 27 Mar 2019

https://doi.org/10.1080/15295036.2019.1593479


 

zaterdag 5 januari 2019

Waarom 'mediageschenk' Holleeder blijft boeien

SERIE JUDAS

Vanaf morgen is Judas te zien, een dramaserie naar de bestseller van Astrid Holleeder. Hoe is toch die fascinatie voor zware crimineel Willem Holleeder te verklaren?

,,Holleeder was een godsgeschenk voor de media’’, zegt Peter Vasterman, mediasocioloog aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in mediahypes. ,,Al meer dan 25 jaar is er een niet aflatende stroom van ontwikkelingen en onthullingen rond hem. Het begon met het boek van Peter R. De Vries over de Heinekenontvoering, dat een bestseller werd. De klapper was Judas. Holleeder staat gelijk aan kassucces.’’

Lees verder:
Het Parool 5 JANUARI 2019
AD 5 JANUARI 2019
Topics