zaterdag 17 mei 2014

Mediasocioloog: Slachtoffer na ramp kritischer bevragen

16-05-2014 20:58 | gewijzigd 16-05-2014 21:12 | J. Visscher

Media zouden vermeende slachtoffers van rampen kritischer moeten bevragen. Nu is het verhaal van een slachtoffer heilig.
Dat stelde mediasocioloog dr. Peter Vasterman vrijdag in Amsterdam. Hij was een van de sprekers op een bijeenkomst over rampenjournalistiek. „Media moeten beseffen dat waarnemingen van slachtoffers subjectief zijn. Journalisten moeten vermeende slachtoffers meer vragen of ze weten waar ze het over hebben.
Reformatorisch Dagblad 17 mei 2014.

dinsdag 6 mei 2014

Rampenjournalistiek: ‘Geen gevaar voor de volksgezondheid’

De risico’s van een grote brand in een chemisch bedrijf worden vaak hoger ingeschat dan die van een brand in de vrije natuur. Hoe versla je zo’n chemiebrand kritisch en verantwoord zonder onnodige verontrusting te veroorzaken?





van  tot 
Locatie: NRC Café, Amsterdam


Het Expertisecentrum Journalistiek organiseert op 16 mei samen met het RIVM, de UvA, GGD Groningen en Brandweer Groningen een symposium voor journalisten die vaker in het bluswater hebben gestaan.
‘Geen gevaar voor de volksgezondheid’, zeggen de autoriteiten vaak direct na het uitbreken van een grote brand of chemieramp. Een boodschap die suggereert dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Maar met de opstijgende gifwolken op de achtergrond gaan de alarmbellen juist rinkelen bij deze geruststellende woorden. Zowel bij de omwonenden die zich zorgen maken, als bij de verslaggevers ter plekke die meteen kritische vragen gaan stellen, toxicologen raadplegen en lijsten publiceren met giftige stoffen die in rook zijn opgegaan.

donderdag 1 mei 2014

Wat moeten we met Volkert?

Het Parool 1 mei 2014
Door Roelf Jan Duin


'Het kunnen onthullen van zijn woonplaats is de hoofdprijs'

De media zullen van der G. in elk geval niet met rust laten, voorziet Vasterman. "Voor veel journalisten is het kunnen onthullen van zijn woonplaats echt de hoofdprijs. Het Openbaar Ministerie heeft Van der G. verboden met de media te praten, om geen extra olie op het vuur te gooien. Maar misschien zou het hem juist helpen om eens uit te leggen wat hem bezield heeft."

"Na zijn dood is Fortuyn heilig verklaard. Niemand wilde het verwijt krijgen medeverantwoordelijk te zijn voor de aanslag," zegt Vasterman.

"Het dominant geworden verhaal dat hij de 'puinhopen van paars' opruimde, en dat journalisten voor 2002 nooit schreven over de problemen rond integratie en immigratie klopt gewoon niet," zegt Vasterman. "Maar na zijn dood namen politieke partijen, van rechts tot links, zijn standpunten in meer of mindere mate over en media gingen veel meer aandacht besteden aan wat burgers ergens van vinden."

Missing white woman syndrome

De Social Club van BNN over het Missing White Woman Syndrome: waarom vermiste meisjes veel meer media-aandacht krijgen dan een man van middelbare leeftijd die niet meer thuis komt. 
Kijk naar de uitzending van 1 mei 2014