dinsdag 25 juni 2013

Transparantie bij de NOS ver te zoeken

Gepubliceerd in NRC Handelsblad op 25 juni 2013
De NOS heeft sinds 2010 geen ombudsman meer, maar een Commissie van deskundigen die de ‘ombudsfunctie’ waarneemt. Deze commissie adviseert ‘gevraagd en ongevraagd over fundamentele vraagstukken inzake het journalistieke en maatschappelijke functioneren van de NOS.’ Op verzoek van de NOS-directie besloot deze commissie in januari 2012 de berichtgeving over COA-directeur Nurten Albayrak onder de loep te nemen.
Aanleiding was controverse over de uitzending van het NOS Journaal op 18 september 2011 waarin Albayrak op basis van anonieme bronnen werd neergezet als een geldverspillende ‘zonnekoningin’ en een ‘despoot’ die een ‘angstcultuur’ had gecreĆ«erd bij de organisatie voor de opvang van asielzoekers. Wederhoor ontbrak op tv, daarvoor verwees de nieuwslezer naar de website van de NOS. De onthulling leidde tot een schorsing en uiteindelijk tot het ontslag van Albayrak.
Critici spraken van incompetente onderzoeksjournalistiek en trial by media, maar de Raad voor de Journalistiek oordeelde in april 2012 dat de NOS alleen op het punt van wederhoor tekort was geschoten.
Inmiddels is het onderzoek van de Commissie al bijna een jaar geleden afgerond, maar is de inhoud van het rapport nooit bekend gemaakt. Behoudens een onopvallend zinnetje in het Jaarverslag van de NOS dat in april 2013 verscheen. De commissie ‘oordeelt positief over het journalistieke proces dat tot de berichtgeving heeft geleid, al heeft de Commissie wel een paar opmerkingen over de wijze waarop een en ander in beeld is gebracht.’

dinsdag 18 juni 2013

De geschokte rechtsorde en de rol van de media

Wat was de rol van de media bij de creatie van de 'geschokte rechtsorde' na de gewelddadige dood van de grensrechter uit Almere?
Eenvandaag 17 juni 2013

sitestat

woensdag 12 juni 2013

Pandemic alarm in the Dutch media

Pandemic alarm in the Dutch media: Media coverage of the 2009 influenza A (H1N1) pandemic and the role of the expert sources

European Journal of Communication June 10. 
Published online before print June 10, 2013, doi: 10.1177/0267323113486235
Peter LM Vasterman
University of Amsterdam, The Netherlands
Nel Ruigrok
Netherlands News Monitor

Abstract
In 2009, the outbreak of a new flu virus in Mexico developed into the first pandemic in more than 40 years. For years the world had been warned about such a catastrophic global epidemic, but influenza A/H1N1 (also called swine flu or Mexican flu) turned out to be even milder than the common flu. This study is based on a content analysis of newspaper and television coverage from April to December 2009, and focuses on the volume and the content of the news coverage of the pandemic in the Netherlands. The research shows that media coverage was intensive and alarming, especially during the first and third stages of the epidemic. As it turns out, news sources had about the same share of alarming messages as the media. Therefore, although the media were indeed alarming in their coverage, they were so on the authority of their sources, the experts and the public health officials.

Download full text



dinsdag 11 juni 2013

Argos-TV Medialogica - De Mexicaanse mediakoorts

Hoe kon een mild griepje in 2009 uitgroeien tot de 'levensgevaarlijke' Mexicaanse griep?

De Mexicaanse mediakoorts gaat over media, wetenschappers en politici die ieder vanuit een eigen belang elkaar bespeelden en de Nederlandse bevolking flink schrik aanjoegen. Over een wetenschapper - Ab Osterhaus - die eerst als superdeskundige en ideale talkshowgast beschouwd werd en te pas en te onpas in alle praatprogramma’s verscheen, om een paar maanden later door dezelfde media met evenveel enthousiasme afgebrand te worden vanwege vermeende belangenverstrengeling. Over een peperduur vaccin dat gekocht maar grotendeels niet gebruikt werd. Over een ramp die maar geen ramp wilde worden maar wel 341 miljoen euro kostte. Over de vraag wie nu eigenlijk wie bespeelde.

Een terugblik met onder anderen Ab Klink (toenmalig minister van Volksgezondheid), Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding, onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en viroloog Ab Osterhaus.

Maandag 10 juni 2013, 22.59-23.30 uur op Nederland 2

Aflevering van Human reeks Medialogica door Hans Simonse, Wil van der Schans en Anne CorrƩ

Download hier ons rapport over de Mexicaanse griep, de media en het publiek

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.