donderdag 25 oktober 2012

Haren, de journalistieke nazit


Feiten en dilemma’s bij verslaggeving over een bijna fatale (sociale)media hype. 

Waar ligt de verantwoordelijkheid? Wat was onvermijdelijk? Wat kan anders?

Een dialoog tussen journalistiek en wetenschap. Een zoektocht naar de do’s and don’ts voor als het weer uit de hand loopt. Reflectie op de maatschappelijke effecten van berichtgeving. In hoeverre leidt ons werk tot crisisescalatie en wanneer juist niet? Wanneer worden we van ooggetuige actieve deelnemer of (on)bedoeld zelfs aanjagers van door (sociale)media aangeblazen nieuwsgebeurtenissen?
De verslaggevers: Jeroen Wollaars (NOS), Wubby Luyendijk (NRC), Ana van Es (de Volkskrant) en Goos de Boer (RTV Noord), die ter plekke waren en vertellen welke afwegingen ze maakten.
De ombudsmannen: Margreet Vermeulen (de Volkskrant), Sjoerd de Jong (NRC), Henk Blanken (Dagblad van het Noorden/Raad van de Journalistiek), die toezagen, oordeelden en de journalistieke dilemma’s zullen bespreken.
De media watchers: Peter Vasterman (UvA) en andere specialisten die parallellen trekken met het buitenland en ingaan op de dynamiek van communicatie in crisissituaties.
DoelgroepDe avond is bedoeld voor journalisten en wordt voorgezeten door Bas Mesters, de nieuwe directeur van het Expertisecentrum Journalistiek.
Datum en tijd
Donderdag 8 november. Zaal open 19.00 uur, aanvang 19.30 uur, afsluiting 22.00 uur.
Locatie
Doelenzaal, bibliotheek van de UvA, Singel 421 te Amsterdam