woensdag 19 augustus 2015

Cake en koffie na overlijden ook op social media

Door Merel Schut

Tussen de kattenfilmpjes en oproepjes voor festivalkaartjes door duikt het ineens op: een rouwbericht op Facebook. 'Onze lieve zus is gisteren overleden', inclusief foto en de vraag om herinneringen aan haar te delen.  Steeds vaker worden overlijdensberichten ook op social media gedeeld. ,,De cake en koffie zijn nu ook online."

AD 18 augustus 2015

LEES verder op AD.nl

dinsdag 4 augustus 2015

#je suis Cecil: als prooi overgeleverd aan de social media


Heftig hoor, het internet. Social media worden overspoeld met kattenfoto's (want #catlivesmatter) , inspirerende verhalen en petities. Iedereen lijkt het erover eens, leeuw Cecil's dood is een tragedie en Walter Palmer is to blame. 

Maar het blijft niet bij verontwaardigde woorden richting de Amerikaanse tandarts; Palmer wordt aan de digitale schandpaal genageld. Met z'n foto, adres, telefoonnummer en zo nu en dan een doodsbedreiging. Met het zwaard van vrouwe Justitia in de hand protesteerden kinderen en volwassen voor de praktijk van de tandarts. Palmer zelf is ondergedoken met zijn familie. 

Social media zijn perfect om je verontwaardiging te uiten. Het is namelijk heel makkelijk, zegt mediasocioloog Dr. Peter Vasterman: "Vroeger praatte je er met je buren over, nu kan je de hele wereld bereiken. De drempel ligt heel erg laag, je kan meteen iets doen". Ook vind je snel steun bij anderen: "Je ziet heel snel op social media dat je niet de enige bent. Dat werkt versterkend." Want op social media laat je natuurlijk ook zien wie je bent, en waar je voor staat.