vrijdag 24 september 2010

Amber alert weer voor niets; KLPD gebruikt alarmsysteem voor de verkeerde gevallen

Gepubliceerd in NRC Handelsblad op 23 september 2010

Op woensdagochtend werd ik verrast door een verontrustend sms-je: “AMBER ALERT – Vermist: Kaylee Geertsema uit Rotterdam, 7 jaar, 1m35, blond haar, witroze broek, roze shirt, bel 0800-6070.” Op http://www.amberalertnederland.nl/Default.aspx?lang=nl. stond een aandoenlijke foto van een meisje in een roze truitje met twee vlechtjes. Op dat moment spoken er meteen allerlei Dutroux-achtige scenario’s door je hoofd, maar op de site van De Telegraaf las ik dat er al een familielid was opgepakt omdat men iets vermoedde in de relationele sfeer, zoals dat in politiejargon heet. Een paar uur later hoorde ik op de radio dat Kaylee teruggevonden was bij haar oma in Pernis en dat moeder en oma waren aangehouden. Volgens De Telegraaf had de politie de nacht ervoor ook al een huiszoeking gedaan bij de oma zonder het kind te vinden. Nou ja wat maakt het uit, je denkt opgelucht: ‘eind goed al goed’. Gelukkig hebben we daar dat Amber Alert voor, zoals een politiewoordvoerder trots kon melden in het NOS Journaal. Kaylee is levend teruggevonden’ juichte de Amber website. Maar tegelijkertijd roept het inzetten van dit alarmsysteem toch allerlei vragen op, al was het alleen al omdat in dit geval het Korps Landelijke Politiediensten zeventien uur heeft gewacht met het inwerking stellen van het alarm toen toch al duidelijk was dat er sprake was van een familiekwestie.

zaterdag 4 september 2010

Journalism Studies in Nederland

Het septembernummer van het Tijdschrift voor Communicatiewetenschap bevat een themanummer onder redactie van Kees Brants en Peter Vasterman over Journalism Studies in Nederland.

Inhoud:

Kees Brants en Peter Vasterman: Journalism studies in Nederland: een inventarisatie

In dit artikel worden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek onder de beoefenaren van journalism studies aan universiteiten en hogescholen in Nederland. Het laat een staalkaart zien van de thema’s die zij behandelen, de studieobjecten waarover zij publiceren, in welke tijdschriften, boeken en boekbijdragen, in welke taal, en welke onderzoeksmethoden zij daarbij over het algemeen gebruiken.

This article presents the results of a survey among journalism studies researchers from universities and schools of journalism in the Netherlands. It shows the themes they focus on, what they publish about, in what journals, books and book chapters, in what language, and what methods they generally apply in their research.