maandag 28 januari 2013

Lezing Docentendag Maatschappijleer


Jaarlijks organiseren de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer (NVLM) en ProDemos de Docentendag Maatschappijleer.
Deze vakconferentie is al 30 jaar een begrip in de maatschappijleerwereld. De Docentendag is een uitgelezen ontmoetingsplek voor u en uw collega's die zich professioneel met het vak bezighouden. De Docentendag vindt plaats op vrijdag 1 februari 2013 in Den Haag.

Van incident tot hype (ronde 2)
Het verdriet van Mauro, het straatgeweld in Gouda, de ontsnapte tbs’er, de brand in Moerdijk, maar ook de Utrechtse asbestaffaire of het misbruikschandaal in de katholieke kerk: regelmatig zien we hoe incidenten kunnen uitgroeien tot grote mediahypes. Dagen, soms wekenlang zijn de media in de ban van dat ene onderwerp met alle gevolgen van dien. Ministers moeten opdraven voor spoeddebatten in de Tweede Kamer, belangengroepen schreeuwen moord en brand, burgers roeren zich op internet en de media gaan op jacht naar nog meer nieuws over het nieuwe probleem dat daardoor crisisachtige proporties krijgt. Hoe zit dat escalatieproces in elkaar? Media verslaan niet alleen nieuws, ze maken het ook. Maar hoe gaan de nieuwsredacties aan de slag met een incident? Hoe wordt zo’n incident uitvergroot? Waarom duikt er plots een golf van incidenten op waardoor de indruk ontstaat dat het nog veel erger is dan gedacht? En welke rol spelen belangrijke actoren als deskundigen, politici en belangengroepen bij de stapsgewijze vergroting van een incident tot een ‘nationaal probleem’? Aan de hand van actuele voorbeelden analyseert mediasocioloog Peter Vasterman van de Universiteit van Amsterdam de dynamiek van de mediahype.
Presentatie: Dr. Peter Vasterman, universitair docent Universiteit van Amsterdam.